Hogyan vigyázzunk Ékszereinkre?


Aranyszabályok


Egyre növekszik az érdeklődés az arany ékszerek iránt és manapság már egyre többféle design és minta van, mint valaha. Amíg azonban a számos stílus és design közül választunk, fontos nem elfelejteni, hogy minden arany díszt különlegesen kell ápolni.


1. Tárolási megoldások


Amikor arany ékszert vásárol, győződjön meg arról, hogy dobozban adják, mely szaténnal vagy selyemmel van kibélelve. Az arany díszeket nem célszerû kis ékszeres erszényekben tartani, mert így megkarcolódhatnak és az arany is elhasználódhat, ahogy az aranydarabok egymásnak ütköznek. Ez fokozottan előfordulhat, ha az ékszer gyémánttal vagy egyéb kemény drágakővel van kirakva. Elméletileg, két különböző aranydíszt egy dobozban sem szabad tartani. Kisebb ékszerdarabok egyenkénti becsomagolása papír zsebkendőbe megvédi őket a karcolódástól.1  2  3  4  5  6  7  8

2. Tartsuk tisztán


Amikor arany ékszert vásárol, győződjön meg arról, hogy dobozban adják, mely szaténnal vagy selyemmel van kibélelve. Az arany díszeket nem célszerû kis ékszeres erszényekben tartani, mert így megkarcolódhatnak és az arany is elhasználódhat, ahogy az aranydarabok egymásnak ütköznek. Ez fokozottan előfordulhat, ha az ékszer gyémánttal vagy egyéb kemény drágakővel van kirakva. Elméletileg, két különböző aranydíszt egy dobozban sem szabad tartani. Kisebb ékszerdarabok egyenkénti becsomagolása papír zsebkendőbe megvédi őket a karcolódástól.


3. Családi örökségek


A családi ereklyéket mindig nagy körültekintéssel kell kezelni: egy különlegesen puha ronggyal ápolja őket, vagy egyszerûen bízza egy megbízható szakemberre. Sose engedje, hogy ékszerei összekuszálódjanak kisebb méretû tartóikban. Továbbá azt se felejtse el, hogy külön tartsa eredeti arany ékszereit a divatékszerektől. Mindig tartsa külön a más karátértékû ékszereket. Most már szinte minden fortélyt ismer, hogy kellőképpen megőrizhesse ékszerei eredeti állapotát és ragyogó csillogását, így ékszerei sokkal tovább őrzik meg azt az eredeti hatást, amit az első felvétel okozott. Már csak annyit kell tennie, hogy követi ezeket az aranyszabályokat.1  2  3  4  5  6  7  8

Az arany értéke a társadalomban

Az aranyat több ezer éven át igen nagyra értékelték és ma népszerûbb, mint valaha; mint ékszer, mint befektetési eszköz, és mint ipari termék. Azonban az arany társadalmi értéke, amit az aranyipar az egész világon hozzáad a társadalmakhoz, különösen a szegényebb országokban, gyakran kevésbé értett és gyakran félretolmácsolt.


Az aranybányászat jelentősége a fejlődő országokban


Az aranybányászat létfontosságú számos elszegényedett ország törékeny gazdaságának, amely a világ aranykitermelésének durván két harmadát jelenti. Amellett, hogy export bevételeket teremt ezen országokban, az aranykitermelés bánya bérbeadásból származó jövedelmet és adóbevételt biztosít adott ország kormányainak, továbbá technológia transzfert, bányászképzést és képzett munkaerőt eredményez. Az aranybányászat ezen felül igen tekintélyes fejlesztésekkel járhat a fizikai, társadalmi, jogi és pénzügyi infrastruktúrában. A fejlődő országokban az aranykitermelés az ipar gerincét képezi, mely gyakran egyedül biztosítja a kritikus tömeget az elektromos-, víz- , út- és vízhálózat-fejlesztésekhez egy régióban, melyek létfontosságú elemei a gazdaságnak. 2004-ben a világ aranykitermelésének 72%-át fejlődő országok tették ki, melyek javarészt alacsony ill. közepes állami bevételekkel gazdálkodhatnak.1  2  3  4  5  6  7  8

A legtöretlenebb teljesítménynövekedést az ún. HIPC (Heavily Indebted Poor Countries), azaz a súlyosan eladósodott országok csoportja produkálta, melyek bányászata 84%-kal nőtt 1994 és 2004 között. A 38 HIPC ország közül 14 jelentős aranykitermelő. Továbbá néhány más országban erős potenciál van a termelés további, lényeges fokozására is.


Ezen országok bevételeinek jelentős hányadát az aranyexport teszi ki, ennél fogva igen csak rá vannak utalva saját aranykitermelésük és a világpiaci kereslet viszonyainak. Ilyen ország például Mali (az export 59%-a aranyexport), Tanzánia (44%), Ghána (32%), Guyana (26%). Az aranyárban bekövetkezhető esetleges 10 dolláros árcsökkenés, a fenti országok exportjában kb. 75 millió dolláros veszteséget/exportkiesést jelentene.


Az arany értéke a fogyasztók és befektetők számára a fejlődő országokban


Ázsia nagy részében, a Közel-Keleten és az indiai szubkontinensen az arany a legjobb létező védelem a politikai és gazdasági felfordulás ellen. Az egész fejlődő világ férfi és nő tagjai számára az arany még mindig az egyik leglikvidebb és legszélesebb körben elfogadott csereeszköz, egészen egyszerûen a leghatékonyabb vagyontartási eszköz, aminek birtokában vannak. Az ékszervásárlások két harmada a Közel-Keleten, Ázsiában bonyolódik le és megtakarítási eszközként is használják a már meglévő dísz funkciója mellett. A megtakarítás ezen módja különösen azokon a vidéki területeken használatos, ahol egy megbízható és megfelelő bankrendszerhez való hozzáférés különösen nehéz vagy lehetetlen. Az arany védelmet nyújt a gyenge valuta vagy magas inflációs ráta ellen, mely tényezők igen elterjedtek és ismétlődőek a fejlődő világ országaiban.1  2  3  4  5  6  7  8

Az ékszerkészítés közel két harmada a fejlődő világban történik és ez az arány még most is növekszik. Olyan országok, mint Törökország, India, Kína és Thaiföld az utóbbi években fejlett országokba irányuló exportjuk növekedését tapasztalták, amellyel export bevételeket és foglalkoztatást növeltek.


Míg az infláció a közelmúltig tulajdonképpen nem létező fogalom volt számos fejlett országban, addig a fejlődő világban a nemzeti valuták leértékelődése emberek milliói, ha nem milliárdjai számára teremtett nehézségeket. Az amerikai dollár-arany ár 20 éven keresztül nem mûködött 1980-tól 2000-ig, de az arany továbbra is kitûnő befektetési lehetőségnek bizonyult a török líra, az indiai rúpia vagy a vietnámi dong esetében. Ahol az embereknek nincs hozzáférésük a részvény- vagy kötvénypiacokhoz, vagy amerikai dollár bankszámlákhoz vagy egyáltalán bárminemû banki szolgáltatáshoz, akkor az arany újból és újból bebizonyította, hogy az egyik legértékesebb anyagi eszköz, amit birtokolni lehet.


Az arany értéke a fejlődő világban élő nők számára


A Közel-Keleten és az indiai szubkontinensen az arany fontos szerepet játszik a nők anyagi biztonságában. Történelmileg, az ékszer volt az egyetlen olyan dolog, amit muszlim vagy hindu nő birtokolhatott a gyakorlatban, és a hagyománytisztelő családokban még ma is ez a helyzet, különösen a vidéki területeken. A nő aranya ezért az egyetlen védelem a balszerencse ellen. Ezért a szokás Indiában, mely szerint a mennyasszonynak aranyat ajándékoznak. Ez az ún. Streedhan, azaz a "nő tulajdona".


(India rendelkezik a legnagyobb arany ékszer piaccal a világon. 2004-es adatok szerint Indiában történik a világ összes eladásának egy ötöde.)1  2  3  4  5  6  7  8

Az arany fontos szerepe egy társadalom régóta fennálló hagyományaiban


Az arany, mint ajándék a szerelem jelének egyik legfontosabb megnyilvánulása, valamint az arany szuvenírek azokon a bizonyos érzéki találkozásokkor összehozzák az embereket - esküvőkön, évfordulókon, születésnapokon, karácsonykor és egyéb vallási ünnepnapon, anyák napján és még ezernyi alkalomkor.


Az arany díszítő funkciója, ékszerként, több mint hatezer éves múltra tekint vissza. A legkorábbi aranyékszer a sumér civilizáció idejére datálható, mely a Tigris és az Eufrátesz folyók termékeny völgyében virágzott időszámításunk előtt körülbelül 4000-ben.


Az idők kezdete óta az arany belső szépsége, melegsége, érzékisége és spirituális gazdagsága miatt méltón válhatott az ötvösök kedvenc nemesfémévé. Az arany mûvészi képességekkel megáldott kézmûveseket inspirált arra, hogy olyan tárgyakat készítsenek, amikre vágyunk, amelyek egyesítenek minket érzelmeinkkel. A középkorban az alkimisták számos kísérletet tettek arra, hogy más fémekből aranyat készítsenek. Úgy hitték, hogy az arany a halhatatlanság forrása, ezért orvosságokban használták az aranyat, hogy felvegyék a harcot az öregedés ellen, és hogy meghosszabbítsák az életet.


Manapság az arany ékszer iránti kereslet évente több mint 20%-kal növekszik, amely jelzi a világ férfi és női tagjainak aranyba vetett bizalmát. Az ilyen szintû kereslet jóval meghaladja azt az arany kínálatot, melyet a bányák produkálni képesek.1  2  3  4  5  6  7  8

Az arany értéke, mint valutatartalék


Az aranyat a legtöbb központi bank még mindig fontos tartalékképző eszköznek tartja, noha már nem áll a nemzetközi pénzügyi rendszer középpontjában. A legfontosabb ok az, hogy az arany az egyedüli tartalékképző eszköz, mely senki anyagi felelősségi körébe sem tartozik. Ez azt jelenti, hogy a valutával ellentétben az arany értékét nem ássa alá az infláció, és nem befolyásolja a kibocsátó ország gazdaságpolitikája sem.


Az arany számos rekordot tart értékmegőrzését illetően az elmúlt évszázadok alatt. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem lehet megtagadni az ellenérték kifizetését, és az arany tartása megvéd a potenciális vis maior krízisektől.


Az arany használata a gyógyászatban


Az arany "biokompatibilis", ezért nagyon fontos szerepet tölt be a gyógyászati implantátumok készítésében. Például aranybevonatú gyûrûket operálnak az eltömődött artériákba, hogy elősegítse a vér folyását. Ezen felül az aranyat kimutatja a röntgen, így az orvosok a legnagyobb pontossággal képesek elhelyezni az arany implantátumokat, mely nagyban hozzájárul az eszköz hatékonyságához.


Az arany nagy fokú ellenálló képességgel rendelkezik a baktériumokkal szemben, ezért is alkalmazzák olyan implantátumokhoz, melyeknél nagy a fertőzés veszélye, például a belső fül operációjakor. Az aranynak régi hagyományai vannak az orvostudomány ezen területén és rendkívül értékes orvosi fémnek tartják.1  2  3  4  5  6  7  8

Az aranyat még a gyógyszeres kezelésekhez is előszeretettel használják. Az arany ideális közvetítő anyag, ha valamilyen anyagot közvetlenül kell eljuttatni a test célszöveteihez, anélkül, hogy azok a szövetek sérülést szenvednének. Az arany óriási segítséget nyújt az orvosoknak ahhoz, hogy a megfelelő dózisú, erős gyógyszerek a test azon pontjaiba jussanak, ahol szükség van rájuk. Ez különösen fontos olyan betegségek kezelésénél, mint például a rák vagy a HIV vírus.1  2  3  4  5  6  7  8